Меню

Блог

Технологии за бързо зареждане на мобилни устройства 01.02.2021 00:05:31

Технологии за бързо зареждане на мобилни устройства

Видове Технологии за Бързо Зареждане.

Тематичен Указател: 

 • Quick Charge (QC)
 • USB Power Delivery (USB-PD)
 • Super Charge
 • TurboPower
 • Dash Charge/ Warp Charge/ VOOC
 • Pump Express

Въведение.

Както вече разяснихме в общата статия, зарядните от този тип имат възможност да работят и като обикновени, но когато бъдат свързани с устройства, поддържащи същия тип технология за ускорено зареждане, те предприемат съгласувани действия за увеличаване на подаваната мощност.

Тук ще се запознаем с принципната работа и характеристики на по-известните стандарти и протоколи за Бързо Зареждане.

QUICK CHARGE (QC), сертифициран от Qualcomm. Изписването му върху продуктите често е: ADAPTIVE FAST CHARGE и от там придобилото известност сред потребителите кратко наименование Fast Charge. Понастоящем е най-масово използван стандарт и то най-често в продукти на Samsung, Sony, LG, Huawei и др.

Във времето се представиха няколко версии:

 1. Quick Charge0, той предоставя максимална мощност до 18W и работи в три основни фиксирани режима: 5, 9 и 12V и подържани нива на ток 3, 2 и 1.67А. Използва се предимно от по-старите смартфони от висок клас и по настоящем от по-новите модели от нисък клас.
 2. Quick Charge0, предоставя множество на брой фиксирани режими, но с по-фина стъпка на работното напрежение (0.2V), както и по широк диапазон на максимални и минимални стойности от 3.6V до 22V и ток 2.6-4.6A. Максималната мощност, до която може да достигне при комбинирането на тези нива е 36W. Постигнато е по-щадящо отношение, към батериите, което да ги запази по-дълго време в добра кондиция. Разработчиците твърдят, че тази версия е 16% по-бърза и 38% по-ефективна от предишната.
 3. Quick Charge 4.0, тази версия вече има съвместимост с USB-C стандарта за свъръване, който разкри нови хоризонти за развитие. Помислено е вече за по-универсална приложимост и съвместимост с различен тип устройства, като при липса на съвместимост, може да работи и като USB-PD (Power Delivery). Въведоха се допълнителни мерки за безопасност и защита от пренапрежение, свръх ток и прегряване, както и анализиране на качеството на използвания кабел. Ето и характеристиките му: Напрежение от 3.6 до 20V и 10 пъти по-фина стъпка 0.02V, максимален ток до 5A и мощност до 100 Когато работи в съвместим режим на USB-PD поддържа 5 и 9V.
 4. Quick Charge 4.0+ , тук подобренията са в три насоки
 5. Функцията Dual Charge, която преди беше опционална, но сега е задължителна част от протокола на 0+, тя използва два канала за подаване на мощност към батериите, като логично постига и по бързо зареждане.
 6. Подобрение на Dual Charge в частта му за оптимизиране на температурния баланс, като се постига интелигентно следене на термично активни точки и така се овладяват топлинните отделяния, а резултата е по-ефективно зареждане.
 7. Оптималната температура на зареждане при тези технологии е дотолкова съществена, че 0+ отива по-далеч, той следи и авансово и прогнозира затоплянето на корпуса на устройствата и на USB-C конектора, грижейки се и за неговата защита, като следи и за евентуално късо съединение.

Добрата новина е, че този стандарт е напълно съвместим с всички по-стари версии и ще може да се използва и като техен заместител при необходимост.

Постигната е и по-добра съвместимост с USB-PD стандарта, изразяващо се в повишената      мощност (до 27W) и използването на възможността за PPS – (Програмируемо договаряне на мощности), но това по-подробно ще обясним в частта за Power Delivery технологията.

Видео QC4.0+

https://www.qualcomm.com/videos/change-way-you-charge

<iframesrc='//players.brightcove.net/1414329538001/BJv5wEFt_default/index.html?videoId=5637031665001' allowfullscreen frameborder=0>

               Quick Charge продукти

USB POWER DELIVERY (USB-PD).

USB - Universal Serial Bus, представлява индустриален стандарт на форум изграден от участието на водещи технологични компании. Използването на този стандарт доскоро беше основно в захранването на компютри и свързана с тях периферия с възможност да предоставя и значителни мощности.

Интересно е да се знае, че Apple е участник в този форум и не случайно в продуктите им, използващи Бързо Зареждане е интегрирана тази технология (iPhone, iPad, MacBook).

 1. USB Power Delivery0, работи на базата на пет мощностни профила за различните типове устройства, като първия винаги е стартов и е по подразбиране, след което преминава към съответната поддържана мощност:
 2. 5V  /  2A     (10W) стартов;
 3. 12V /  5A  (18W);  
 4. 12V /  3A     (36W);  
 5. 12V и 20V /  3A  (60W);
 6. 12V и 20V /  5A  (100W);
 7. USB Power Delivery0, при тази версия основната разлика е в конфигурирането на мощностите в следствие на допълнителни нива на напрежението и тока:
 8. 5V  /  1-3A   (0.5-15W);
 9. 9V  /  67-3A (15-27W);
 10. 15V /  8-3A   (27-45W);
 11. 20V /  25-3A (45-60W)
 12. 20V /  5A  (100W)
 13. USB Power Delivery 3.0, използва USB-C конектор, коетo даде нови функционални възможности и посока за тотална универсализация в зареждането на мобилни устройства и свързана периферия, като се запазиха техническите възможности от USB-PD2.0.

В следствие на богатата си вътрешна структура USB-C портa позволи началото на ново революционно надграждане, което се надяваме, че в близко бъдеще ще се реализира по-мащабно.

USB-PD3.0 разработи протокол, който освен стандартната конфигурация от например смартфон и зарядно предлага възможност за по-голям брой свързани устройства с USB-C кабели (които сами по себе си се нуждаят от захранване) да работят с едно зарядно, например: едновременно свързани лаптоп, мобилен телефон, външен екран, хард диск. Възможен е и варианта, при който едно от свързаните устройства, разполагащо с батерия, да бъде източник на захранване за останалите, тоест тук говорим за двойни роли, веднъж като приемник на захранване, а във втория като източник Dual-Role-Power(DRP).

Разбира се, нещата за да се случват по този начин най-напред протича информационен процес, в който всеки от участниците заявява своите нужди и лимити и на тази база се разпределя енергията, която им е необходима и е възможна за доставка към тях, като това е валидно докато се запази конфигурацията между тях.

Това, обаче не е край на комуникацията по между им. С помощта на щедрия на комуникационни и енергийни канали USB-C, тече постоянна кореспонденция между участниците за промяна в състоянието и нуждите им, но все пак във договорените вече параметри.

Почти всички тези процеси се управляват от Programmable Power Supply (PPS) протокол, с който определя създаваните правила в зарядния процес.

Ще споменем, че съществува и съвместимост от по-мощните към по-слабите версии.

USB Power Delivery продукти

Любопитно: Преди известно време от Google излезнаха със становище, с което почти задължиха производителите на Android смартфони, да работят и съдействат за налагането на  USB Power Delivery стандарта с цел адекватно поведение на устройствата. Нещо, което ние не бихме могли да кажем, до колко е техническо релевантно, но резултата беше, че например от Samsung изоставиха технологията Quick Charge и вградиха USB-PD3.0 в последните си хитови модели. В резултат от Qualcomm отговориха с описаната по-горе тяхна версия Quick Charge 4 и 4+, която е съвместима с повечето устройства изискващи Power Delivery.

SUPER CHARGE е технология разработена от Huawei, която предостави завидна мощност за времето си по отношение на хитовите им мобилни апарати още през 2016г. Тя съдържа в себе си Smart Charge протокол, който позволява интелигентно превключване на режимите и съвместимост с Quick Charge и Power Delivery стандартите на зареждане.

 1. Super Charge (22.5W), тук подхода за увеличаване на мощността е в следствие на драстично повишение стойностите на тока при относително запазване на стандартното напрежение. Използва следните работни режими:
 2. 5V /  2A     (10W)
 3. 5V /  5A  (22.5W)
 4. 4,5V /  5A  (22.5W)
 5. Super Charge (40W), новата версия на Huawei предложи супер мощност из между популярните брандове смартфони през 2018г, като добави режим с драстично повишение и на подавано напрежение:
 6. 5V /  2A     (10W)
 7. 5V /  5A  (22.5W)
 8. 4,5V /  5A  (22.5W)
 9. 10V /  4A  (40W)

Трябва да отбележим, че и двете версии на Super Charge използват специален кабел, поддържащ ток до 5A. Част от технологията е използването на специализирани компоненти оптимизирани за работа с високи нива на ток, включително и осемслойна система за охлаждане, както и облицовка, която успява да държи устройствата с 5 градуса по-хладни спрямо други стандарти за Бързо Зареждане. Освен това са многократно тествани за безопасност, покриваща всичко възможно, като защита от късо съединение, пикови стойности, прегряване и т.н.

 1. Super Charge (55W), тази версия за сега обслужва само сгъваемите Huawei Mate Xs и Mate X

Super Charge продукти

 TURBOPOWER e разработка на Motorola, като предлага три работни варианта спрямо устройствата за които се използват:

 1. TurboPower 15W - 9V, 12V  /  2A, 1.67A
 2. TurboPower 25W - 5, 9V, 12V  /  2A, 1.67A
 3. TurboPower 30W - 5V  /  7A

Освен, че има принципна прилика с Quick Charge, TurboPawer е и съвместим с него, както и с USB Power Delivery. Основния допълнителен акцент в тази технология е грижата за батерията и прилагане на режимите по начин, който щади тяхното здраве в максимална степен, a термоуправляващия хардуер в този стандарт успява да преодолее забавянето на зареждането в следствие от температурните повишения.

 

DASH CHARGE/ WARP CHARGE / VOOC, разработки от името на OnePlus и Oppo. Технологично в голяма си част са идентични, а и се намират вече и под едно управление.

Постигат наистина добри резултати, но нямат съвместимост с никоя друга разработка и нещо повече, кабелите също са несъвместими с други устройства поради специфичните им характеристики, но успокояващото все пак е, че има приложимост между по-новите и старите версии.

От всички тях се откроява най-вече Super Vooc, който предлага уникални резултати, когато става на въпрос за зареждане на смартфони, но за сега приложението му е силно ограничено.

 1. Dash Charge: 5V /  4A  с максимална мощност (20W), от 0 до 60% за 30мин.
 2. Warp Charge: 5V /  6A  с максимална мощност (30W), от 0 до 40% за 20мин.
 3. Oppo VOOC Charge: 5V / 5A с максимална мощност (25W), от 0 до 75% за 30мин.
 4. Oppo Super VOOC Charge: 10V /  5A с максимална мощност (50W), от 0 до 40% за 10мин.

Една от ключовите дейности свързана с добрите им резултати при скоростта на зареждане се основава на преобразуване на нивата на мощност, което е преместено от смартфона в зарядното. Това значително облекчава температурната регулация и ефективност, а интелигентен контролер пак в зарядното контролира и синхронизира подаваната мощност с компонентите в телефона и следи за безопасността на процесите.

Dash Charge продукти

PUMP EXPRESS e технология на MediaTek. Тя предлага различни режими на работа за всеки ценови сегмент от мобилната електроника и обръща специално внимание при детекцията и предпазването от къси съединения и прегряване, като прилага около 20 механизма за това. Налице е и съвместимост на определени техни режими с тези на Quick Charge и Power Delivery.

 1. MediaTek Pump Express 2.0+, предоставя напрежение 5-9V (стъпка 0.5V) и ток 3 или 4.5А, постигайки максимална мощност от 15W. Насочен е предимно към реализация в бюджетни устройства.
 2. MediaTek Pump Express 3.0, напрежение 3-6V (стъпки 10-20mV) и ток 5A с постигане на мощност от 25W и 30W. Подходящ за прилагане в предимно USB-C съвместими устройства. Зареждането се осъществява на три етапа, а софтуера му позволява съвместимост с USB-PD стандарта
 3. MediaTek Pump Express 4.0, разплага с техническите характеристики на версията 3.0, но с допълнителна поддръжка на Безжични Qi зарядни устройства с до 15W и пълна съвместимост с USB-PD0.

Какво е Бързо Зареждане? Тук ще намерите обща информация, също и съвети при избор на Бързо Зарядно линк към общата тема

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Зареждане на Мобилни Устройства

Зареждане на Мобилни Устройства | Mytel.bg

Технологии за бързо зареждане на мобилни устройства

Технологии за Бързо Зареждане на Мобилни Устройства | Mytel.bg

Подробна информация за типовете технологии за бързо зареждане на смартфони и телефони | Mytel.bg Подробна информация за типовете технологии за бързо зареждане на смартфони и телефони | Mytel.bg 2021-10-25T11:20:54+03:00 Технологии за бързо зареждане на мобилни устройства

<p><em><strong>Видове Технологии за Бързо Зареждане</strong><strong>.</strong></em></p> <p><em>Тематичен Указател:</em>&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Quick Charge</strong> (<strong>QC</strong><strong>)</strong></li> <li><strong> </strong><strong>USB Power Delivery </strong>(<strong>USB-PD</strong>)</li> <li><strong>Super Charge</strong></li> <li><strong>TurboPower</strong></li> <li><strong> </strong><strong>Dash Charge/ Warp Charge/ VOOC</strong></li> <li><strong> </strong><strong>Pump Express</strong></li> </ul> <p><em><strong>Въведение.</strong></em></p> <p>Както вече разяснихме в общата статия, зарядните от този тип имат възможност да работят и като обикновени, но когато бъдат свързани с устройства, поддържащи същия тип технология за ускорено зареждане, те предприемат съгласувани действия за увеличаване на подаваната мощност.</p> <p>Тук ще се запознаем с принципната работа и характеристики на по-известните стандарти и протоколи за Бързо Зареждане.</p> <p><strong>QUICK CHARGE</strong> (<strong>QC</strong>), сертифициран от <strong>Qualcomm. </strong>Изписването му върху продуктите често е: <strong>ADAPTIVE FAST CHARGE </strong>и от там придобилото известност сред потребителите кратко наименование <strong>Fast Charge. </strong>Понастоящем е най-масово използван стандарт и то най-често в продукти на <strong>Samsung, Sony, LG, Huawei</strong> и др.</p> <p>Във времето се представиха няколко версии:</p> <ol> <li><strong>Quick Charge</strong><strong>0</strong>, той предоставя максимална мощност до 18W и работи в три основни фиксирани режима: 5, 9 и 12V и подържани нива на ток 3, 2 и 1.67А. Използва се предимно от по-старите смартфони от висок клас и по настоящем от по-новите модели от нисък клас.</li> <li><strong>Quick Charge</strong><strong>0</strong>, предоставя множество на брой фиксирани режими, но с по-фина стъпка на работното напрежение (0.2V), както и по широк диапазон на максимални и минимални стойности от 3.6V до 22V и ток 2.6-4.6A. Максималната мощност, до която може да достигне при комбинирането на тези нива е 36W. Постигнато е по-щадящо отношение, към батериите, което да ги запази по-дълго време в добра кондиция. Разработчиците твърдят, че тази версия е 16% по-бърза и 38% по-ефективна от предишната.</li> <li><strong>Quick Charge</strong> <strong>4</strong><strong>.0</strong>, тази версия вече има съвместимост с <strong>USB-C</strong> стандарта за свъръване, който разкри нови хоризонти за развитие. Помислено е вече за по-универсална приложимост и съвместимост с различен тип устройства, като при липса на съвместимост, може да работи и като <strong>USB-PD</strong> <strong>(</strong><strong>Power Delivery)</strong><strong>.</strong> Въведоха се допълнителни мерки за безопасност и защита от пренапрежение, свръх ток и прегряване, както и анализиране на качеството на използвания кабел. Ето и характеристиките му: Напрежение от 3.6 до 20V и 10 пъти по-фина стъпка 0.02V, максимален ток до 5A и мощност до 100 Когато работи в съвместим режим на <strong>USB-PD</strong> поддържа 5 и 9V.</li> <li><strong>Quick Charge</strong> <strong>4</strong><strong>.0+ </strong>, тук подобренията са в три насоки</li> <li>Функцията <strong>Dual Charge</strong>, която преди беше опционална, но сега е задължителна част от протокола на <strong>0+</strong>, тя използва два канала за подаване на мощност към батериите, като логично постига и по бързо зареждане.</li> <li>Подобрение на <strong>Dual Charge</strong> в частта му за оптимизиране на температурния баланс, като се постига интелигентно следене на термично активни точки и така се овладяват топлинните отделяния, а резултата е по-ефективно зареждане.</li> <li>Оптималната температура на зареждане при тези технологии е дотолкова съществена, че 0+ отива по-далеч, той следи и авансово и прогнозира затоплянето на корпуса на устройствата и на <strong>USB-C</strong> конектора, грижейки се и за неговата защита, като следи и за евентуално късо съединение.</li> </ol> <p>Добрата новина е, че този стандарт е напълно съвместим с всички по-стари версии и ще може да се използва и като техен заместител при необходимост.</p> <p>Постигната е и по-добра съвместимост с USB-PD стандарта, изразяващо се в повишената &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;мощност (до 27W) и използването на възможността за <strong>PPS</strong> &ndash; (Програмируемо договаряне на мощности), но това по-подробно ще обясним в частта за <strong>Power Delivery</strong> технологията.</p> <p>Видео QC4.0+</p> <p>https://www.qualcomm.com/videos/change-way-you-charge</p> <p>&lt;iframesrc='//players.brightcove.net/1414329538001/BJv5wEFt_default/index.html?videoId=5637031665001' allowfullscreen frameborder=0&gt;</p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Quick Charge продукти</p> <p><strong>USB POWER DELIVERY </strong>(<strong>USB-PD</strong>).</p> <p><strong>USB</strong><strong> -</strong><strong> Universal Serial Bus</strong>, представлява индустриален стандарт на форум изграден от участието на водещи технологични компании. Използването на този стандарт доскоро беше основно в захранването на компютри и свързана с тях периферия с възможност да предоставя и значителни мощности.</p> <p>Интересно е да се знае, че <strong>Apple</strong> е участник в този форум и не случайно в продуктите им, използващи Бързо Зареждане е интегрирана тази технология (<strong>iPhone, iPad, MacBook</strong>).</p> <ol> <li><strong>USB Power Delivery</strong><strong>0</strong>, работи на базата на пет мощностни профила за различните типове устройства, като първия винаги е стартов и е по подразбиране, след което преминава към съответната поддържана мощност:</li> <li>5V &nbsp;/ &nbsp;2A &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(10W) стартов;</li> <li>12V / &nbsp;5A &nbsp;(18W); &nbsp;</li> <li>12V / &nbsp;3A &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(36W); &nbsp;</li> <li>12V и 20V / &nbsp;3A &nbsp;(60W);</li> <li>12V и 20V / &nbsp;5A &nbsp;(100W);</li> <li><strong>USB Power Delivery</strong><strong>0</strong>, при тази версия основната разлика е в конфигурирането на мощностите в следствие на допълнителни нива на напрежението и тока:</li> <li>5V&nbsp; /&nbsp; 1-3A&nbsp;&nbsp; (0.5-15W);</li> <li>9V&nbsp; /&nbsp; 67-3A (15-27W);</li> <li>15V /&nbsp; 8-3A&nbsp;&nbsp; (27-45W);</li> <li>20V /&nbsp; 25-3A (45-60W)</li> <li>20V /&nbsp; 5A&nbsp; (100W)</li> <li><strong>USB Power Delivery</strong> <strong>3</strong><strong>.0</strong>, използва <strong>USB-C</strong> конектор, коетo даде нови функционални възможности и посока за тотална универсализация в зареждането на мобилни устройства и свързана периферия, като се запазиха техническите възможности от <strong>USB-PD2.0</strong>.</li> </ol> <p>В следствие на богатата си вътрешна структура <strong>USB-C</strong> портa позволи началото на ново революционно надграждане, което се надяваме, че в близко бъдеще ще се реализира по-мащабно.</p> <p><strong>USB-PD3.0</strong> разработи протокол, който освен стандартната конфигурация от например смартфон и зарядно предлага възможност за по-голям брой свързани устройства с <strong>USB-C</strong> кабели (които сами по себе си се нуждаят от захранване) да работят с едно зарядно, например: едновременно свързани лаптоп, мобилен телефон, външен екран, хард диск. Възможен е и варианта, при който едно от свързаните устройства, разполагащо с батерия, да бъде източник на захранване за останалите, тоест тук говорим за двойни роли, веднъж като приемник на захранване, а във втория като източник <strong><span>Dual-Role-Power(DRP)</span></strong>.</p> <p>Разбира се, нещата за да се случват по този начин най-напред протича информационен процес, в който всеки от участниците заявява своите нужди и лимити и на тази база се разпределя енергията, която им е необходима и е възможна за доставка към тях, като това е валидно докато се запази конфигурацията между тях.</p> <p>Това, обаче не е край на комуникацията по между им. С помощта на щедрия на комуникационни и енергийни канали <strong>USB-C</strong>, тече постоянна кореспонденция между участниците за промяна в състоянието и нуждите им, но все пак във договорените вече параметри.</p> <p>Почти всички тези процеси се управляват от <strong>Programmable Power Supply (PPS)</strong> протокол, с който определя създаваните правила в зарядния процес.</p> <p>Ще споменем, че съществува и съвместимост от по-мощните към по-слабите версии.</p> <p>USB Power Delivery продукти</p> <p><strong>Любопитно</strong><strong>: </strong>Преди известно време от <strong>Google</strong> излезнаха със становище, с което почти задължиха производителите на <strong>Android</strong> смартфони, да работят и съдействат за налагането на&nbsp; <strong>USB Power Delivery</strong> стандарта с цел адекватно поведение на устройствата. Нещо, което ние не бихме могли да кажем, до колко е техническо релевантно, но резултата беше, че например от Samsung изоставиха технологията <strong>Quick Charge</strong> и вградиха <strong>USB-PD3.0</strong> в последните си хитови модели. В резултат от <strong>Qualcomm</strong> отговориха с описаната по-горе тяхна версия Quick Charge 4 и 4+, която е съвместима с повечето устройства изискващи <strong>Power Delivery</strong><strong>.</strong></p> <p><strong>SUPER CHARGE</strong> е технология разработена от <strong>Huawei, </strong>която предостави завидна мощност за времето си по отношение на хитовите им мобилни апарати още през 2016г. Тя съдържа в себе си <strong>Smart Charge</strong> протокол, който позволява интелигентно превключване на режимите и съвместимост с <strong>Quick Charge </strong>и<strong> Power Delivery </strong>стандартите на зареждане.</p> <ol> <li><strong>Super Charge</strong> (22.5W), тук подхода за увеличаване на мощността е в следствие на драстично повишение стойностите на тока при относително запазване на стандартното напрежение. Използва следните работни режими:</li> <li>5V /&nbsp; 2A&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; (10W)</li> <li>5V /&nbsp; 5A&nbsp; (22.5W)</li> <li>4,5V /&nbsp; 5A &nbsp;(22.5W)</li> <li><strong>Super Charge</strong> (40W), новата версия на <strong>Huawei</strong> предложи супер мощност из между популярните брандове смартфони през 2018г, като добави режим с драстично повишение и на подавано напрежение:</li> <li>5V /&nbsp; 2A&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; (10W)</li> <li>5V /&nbsp; 5A&nbsp; (22.5W)</li> <li>4,5V /&nbsp; 5A&nbsp; (22.5W)</li> <li>10V /&nbsp; 4A&nbsp; (40W)</li> </ol> <p>Трябва да отбележим, че и двете версии на Super Charge използват специален кабел, поддържащ ток до 5A. Част от технологията е използването на специализирани компоненти оптимизирани за работа с високи нива на ток, включително и осемслойна система за охлаждане, както и облицовка, която успява да държи устройствата с 5 градуса по-хладни спрямо други стандарти за Бързо Зареждане. Освен това са многократно тествани за безопасност, покриваща всичко възможно, като защита от късо съединение, пикови стойности, прегряване и т.н.</p> <ol start="3"> <li><strong>Super Charge</strong> (55W), тази версия за сега обслужва само сгъваемите <span>Huawei Mate Xs </span>и Mate X</li> </ol> <p>Super Charge <strong>продукти</strong></p> <p><strong></strong></p> <p>&nbsp;<strong>TURBOPOWER </strong>e разработка на <strong>Motorola</strong>, като предлага три работни варианта спрямо устройствата за които се използват:</p> <ol> <li><strong>TurboPower 15W</strong> - <span>9V, 12V&nbsp; /&nbsp; 2A, 1.67A</span></li> <li><strong>TurboPower 25W </strong>- <strong></strong>5, 9V, 12V&nbsp; /&nbsp; 2A, 1.67A</li> <li><strong>TurboPower 30W </strong>- <span>5V&nbsp; /&nbsp; 7A</span></li> </ol> <p>Освен, че има принципна прилика с <strong>Quick Charge</strong>, <strong>TurboPawer</strong> е и съвместим с него, както и с <strong>USB Power Delivery</strong>. Основния допълнителен акцент в тази технология е грижата за батерията и прилагане на режимите по начин, който щади тяхното здраве в максимална степен, a термоуправляващия хардуер в този стандарт успява да преодолее забавянето на зареждането в следствие от температурните повишения.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>DASH CHARGE/ WARP CHARGE / VOOC</strong>, разработки от името на <strong>OnePlus</strong> и <strong>Oppo</strong>. Технологично в голяма си част са идентични, а и се намират вече и под едно управление.</p> <p>Постигат наистина добри резултати, но нямат съвместимост с никоя друга разработка и нещо повече, кабелите също са несъвместими с други устройства поради специфичните им характеристики, но успокояващото все пак е, че има приложимост между по-новите и старите версии.</p> <p>От всички тях се откроява най-вече Super Vooc, който предлага уникални резултати, когато става на въпрос за зареждане на смартфони, но за сега приложението му е силно ограничено.</p> <ol> <li><strong>Dash Charge:</strong> 5V /&nbsp; 4A &nbsp;с максимална мощност (20W), от 0 до 60% за 30мин.</li> <li><strong>Warp</strong><strong> Charge:</strong> 5V /&nbsp; 6A&nbsp; с максимална мощност (30W), от 0 до 40% за 20мин.</li> <li><strong>Oppo VOOC Charge:</strong> 5V / 5A с максимална мощност (25W), от 0 до 75% за 30мин.</li> <li><strong>Oppo Super VOOC Charge:</strong> 10V / &nbsp;5A с максимална мощност (50W), от 0 до 40% за 10мин.</li> </ol> <p>Една от ключовите дейности свързана с добрите им резултати при скоростта на зареждане се основава на преобразуване на нивата на мощност, което е преместено от смартфона в зарядното. Това значително облекчава температурната регулация и ефективност, а интелигентен контролер пак в зарядното контролира и синхронизира подаваната мощност с компонентите в телефона и следи за безопасността на процесите.</p> <p>Dash Charge <strong>продукти</strong></p> <p><strong></strong></p> <p><strong>PUMP EXPRESS</strong> e технология на <strong>MediaTek</strong>. Тя предлага различни режими на работа за всеки ценови сегмент от мобилната електроника и обръща специално внимание при детекцията и предпазването от къси съединения и прегряване, като прилага около 20 механизма за това. Налице е и съвместимост на определени техни режими с тези на <strong>Quick Charge </strong>и<strong> Power Delivery.</strong></p> <ol> <li><strong>MediaTek Pump Express 2.0+</strong>, предоставя напрежение 5-9V (стъпка 0.5V) и ток 3 или 4.5А, постигайки максимална мощност от 15W. Насочен е предимно към реализация в бюджетни устройства.</li> <li><strong>MediaTek Pump Express 3.0</strong>, напрежение 3-6V (стъпки 10-20mV) и ток 5A с постигане на мощност от 25W и 30W. Подходящ за прилагане в предимно <strong>USB-C</strong> съвместими устройства. Зареждането се осъществява на три етапа, а софтуера му позволява съвместимост с <strong>USB-PD </strong>стандарта</li> <li><strong>MediaTek Pump Express </strong><strong>4</strong><strong>.0</strong>, разплага с техническите характеристики на версията 3.0, но с допълнителна поддръжка на Безжични Qi зарядни устройства с до 15W и пълна съвместимост с<strong> USB-PD</strong><strong>0.</strong></li> </ol> <p>Какво е Бързо Зареждане? Тук ще намерите обща информация, също и съвети при избор на Бързо Зарядно линк към общата тема</p>

Сравнение на продукти